Baza znanja

Košenje trave u septembru?

Košenje trave u septembru?

U ovom blogu odgovaramo na pitanja i nedoumice vezano za košenje trave u septembru. Koliko često treba kostiti travnjak, na kojoj visini i koliko puta nedeljno? Dajemo vam savete o tome kako da kosite travnjak tokom prelaza iz leta u jesen kako bi ostao u najboljoj formi.

Koliko često treba obaviti košenje trave u septembru?

Kako jesen počinje da diktira vreme tokom septembra, promena uslova može odrediti koliko često treba kositi travnjak. Opadajuće temperature mogu usporiti rast trave, ali to ne znači da treba potpuno prestati sa košenjem.

S druge strane, toplo vreme može se pojaviti i u septembru, pa ćete morati prilagoditi košenje prema vremenskim uslovima.

Znati kako kositi u promenljivim sezonama može biti nezgodno, pa smo napravili ovaj praktičan vodič.

Saveti za košenje trave u septembru

Zbog opadajućih temperatura u septembru, moraćete da promenite raspored i praksu košenja kako mesec bude odmicao.

Na početku meseca, travnjak ćete i dalje morati kositi barem jednom nedeljno, a možda čak i dva puta nedeljno, u zavisnosti od vremena koje imate. Kako mesec bude odmicao, kosićete ređe, i pre nego što shvatite, obavićete poslednje košenje sezone.

Košenje trave u septembru na odgovarajućoj visini

Za svako košenje trave početkom septembra, postavite visinu kosačice tako da trava bude između 1,25 i 2,5 cm. Ipak, to nije apsolutno pravilo, jer na kraju zavisi od vremenskih uslova:

  • Tokom sušnih perioda, podesite visinu kosačice tako da ostavlja oko 5 cm trave. To je zato što trava treba da sačuva više energije da bi preživela u sušnim uslovima.
  • U toplijim periodima, podesite visinu kosačice tako da ostavlja između 2,5 i 5 cm trave. U ovim uslovima, trava treba više svoje dužine za fotosintezu jer joj je potrebna dodatna energija za rast.
  • Ako su na putu hladne i vedre noći, postavite visinu kosačice tako da ostavlja više od 2,5 cm trave. Prekratko košenje u tom periodu može učiniti vašu travu podložnom ranim mrazevima, što će je pretvoriti u smeđu boju.

Topliji, ali vlažniji uslovi znače da ćete kositi travnjak češće. S druge strane, suvlje vreme će usporiti rast trave, pa ćete morati da se uzdržite od košenja dok ne padne kiša.

Pri kraju meseca koristite malčirajuću kosačicu

Kako se približavaju hladniji dani, trebalo bi češće da ostavljate isečenu travu na travnjaku, posebno na kraju sezone. Hladnije temperature znače da će se odsečeni delovi trave sporije razlagati nego obično, postepeno oslobađajući hranljive materije nazad u travnjak tokom zime, što će travi dati zdrav rast kada stigne proleće.

Još jedna prednost ostavljanja malča na travnjaku je ta što će odsečena trava zaštititi sveže pokošeni travnjak od ranog mraza koji može zahvatiti u ovo doba godine.

Korišćenje malčirajuće kosačice, poput EGO LM2021E-SP bežične kosačice, krajem septembra takođe će održati vaš travnjak urednim i bez opalog lišća. Malčiranje ubrzava proces razlaganja, što vašem travnjaku pruža odličan izvor hranljivih materija.

Kada trava prestaje da raste?

Generalno, trava prestaje da raste kada temperature padnu između 10°C i 13°C. Zbog klimatskih promena ove temperature mogu lako da se pojave u septembru, a u oktobru su obično prosečne.

Related Posts