Baza znanja

Saveti za poslednje košenje u sezoni

Saveti-za-poslednje-košenje-u-sezoni

U ovom blogu biće opisani saveti za poslednje košenje u sezoni, kada ga obaviti, na koji način i kako skladištiti kosačicu posle finalnog košenja.

Kada obaviti poslednje košenje u sezoni?

Kada treba obaviti poslednje sezonsko košenje varira u zavisnosti od lokacije. Neke oblasti imaju topliju klimu od drugih, pa trava prestaje da raste u različito vreme tokom godine.

Poslednji put kada treba da kosite travnjak je kada stigne prvi mraz. Zavisno od lokacije on se obično pojavljuje krajem oktobra ili početkom novembra. Evo nekoliko saveta kako bi vaša trava ostala zdrava do sledeće sezone.

Saveti za poslednje košenje u sezoni

1.Postavite visinu kosačice na najvišu

Pre košenja travnjaka, postavite visinu bežične kosačice na najvišu opciju. Cilj je samo malo skratiti travu, ne više od toga. Prekratko košenje može oštetiti travnjak jer će imati malo zaštite od mraza, što će ga pretvoriti u smeđu boju.

Sve EGO kosačice na baterije imaju više podešavanja visine sečenja:

  • EGO ZT4201E-S kosačica na baterije sa sedištem - 10 nivoa visine sečenja
  • EGO LM2135E-SP kosačica na baterije - 7 nivoa visine sečenja
  • EGO LM2021E-SP bežična kosačica - 6 nivoa visine

2. Uklonite ili malčirajte lišće

Uklonite opalo lišće sa travnjaka grabuljama ili duvačem za lišće. Lišće je odličan dodatak vašem kompostu jer poboljšava drenažu i dodaje izvor ugljenika. Možete jednostavno prikupiti lišće i dodati ga u kompostnu gomilu, ili napraviti sopstveni malč od lišća.

Mnoge EGO kosačice imaju mogućnost malčiranja. Ako je travnjak prekriven lišćem, jednostavno pređite kosačicom za malčiranje preko lišća. Vaša bežična kosačica će prikupiti malč ili ga rasuti po travnjaku.

3. Kosite kada je suvo

Jesenje kiše koje stižu u septembru, ali traju i tokom oktobra, otežavaju izlazak na travnjak kada ih nema i kada je suvo. Međutim, Sunce je i dalje dovoljno jako u ovo doba godine da brzo osuši travnjak.

Korišćenje bežične kosačice kada je travnjak još mokar može izazvati brojne probleme kao što su začepljenje, neugledne grudve trave i bolesti travnjaka. Najbolje je kositi travnjak kada je suv da biste izbegli ove probleme tokom zime.

4. Nanesite kompost

Primena komposta odmah nakon poslednjeg košenja u godini je dobra praksa iz dva razloga:

  • Kompost razbacan po travnjaku će delovati kao izolator, štiteći travnjak od mraza i štete koju može naneti sveže pokošenoj travi.
  • Kompost je bogat hranljivim materijama koje povećavaju plodnost travnjaka. Ako ga pospete sada, na proleće imaće sve potrebne hranljive materije za zdrav početak.

Kao alternativu kompostu, možete koristiti malč od trave i lišća. Malč od trave je lakši za nanošenje jer vaša bežična kosačica može obaviti težak posao umesto vas. Ako koristite EGO bežičnu kosačicu poput EGO LM2021E-SP, malčiranje je jednostavno. Samo dodajte čep za malčiranje i krenite.

Saveti za skladištenje kosačice na baterije posle poslednjeg košenja u sezoni

Važno je pravilno skladištiti vašu kosačicu tokom zime kako bi nastavila optimalno da radi na proleće. Biće ceo blog o tome kako pravilno skladištiti baterijsku kosačicu tokom zime, ali evo nekoliko opštih saveta:

  • Izaberite suvo mesto poput baštenske šupe
  • Izvadite bateriju iz EGO kosačice pre nego što je odložite za zimu
  • Temeljno očistite kosačicu i naoštrite noževe
  • Izvršite sve potrebne servise kao što je podmazivanje ležajeva na zadnjim i prednjim točkovima
  • Pokrijte kosačicu ćebetom ili drugim zaštitnim pokrivačem kako bi ostala suva

Sve EGO kosačice dolaze sa najmanje 5 godina garancije za kućnu upotrebu, ali to ne pokriva kvarove nastale zbog nepravilnog skladištenja. Zato je važno održavati i skladištiti vašu kosačicu u skladu sa našim priručnicima.

Related Posts