Ego novosti

EGO Testiranje Buke i Vibracija

EGO Testiranje Buke i Vibracija

EGO Testiranje Buke i Vibracija

Dokumentovano je da buka i vibracije imaju negativan uticaj na ljude i okolinu. Međutim, stvarni testovi koji bi pokazali kontrast ovog uticaja između benzinskih i baterijskih alata nisu široko sprovedeni. Nezavisna istraživanja pokazuju da EGO-ova tehnologija baterija smanjuje rizike od tih negativnih uticaja u poređenju s benzinskim alatima. Da bi to dokazao EGO je sproveo studiju slučaja i izvršio testiranje buke i vibracija u poređenju sa svojim konkurentima.

EGO VS KONKURENCIJA - TESTIRANJE BUKE I VIBRACIJA

EGO je angažovao Earlesmere, vodeću kompaniju za testiranje buke i vibracija na terenu, kako bi testirali svoj asortiman rotacionih kosačica, baterijskih makaza za živicu, trimera za travu, duvača lišća i motornih testera u stvarnim scenarijima.

Razmera buke navedenog asortimana merena je u decibelima (dB), dok je izloženost vibracijama merena u metrima u sekundi na kvadrat (m/s²).

Objašnjenje terminologije

Pre nego što se zaroni u rezultate, pogledajmo šta je decibel kao mera.

Bitno je znati da 100 decibela (što se može smatrati opasnim za ljudski sluh / gubitak sluha tokom dugotrajne izloženosti) otprilike odgovara zvuku:

  • Muzičkom koncertu
  • Šou monstruma kamiona
  • Događajima uživo poput fudbala ili ragbija

PRAVILO 3 DECIBELA

S obzirom na to, ako jedan koncert odgovara 100 decibela, tada bi 2 koncerta odgovarala 103 decibela. To je zbog onoga što je poznato kao 'pravilo 3 decibela'.

Pravilo 3 decibela kaže da svako udvostručenje dva indentična izvora buke, odgovara povećanju od 3 dB. Ono što može izgledati kao samo blago povećanje u decibelima (3 dB) zapravo je puno više buke kojoj se izlaže.

Rezultati BUKE

Tokom testa, benzinski ekvivalentni trimer emitovao je 103,80 dB, dok je EGO BCX3800 Profesionalni trimer emitovao samo 88,00 dB.

Prema 'pravilu 3 decibela', ekvivalentni benzinski alati emitovali su više buke od dva EGO BCX3800 Profesionalnih trimera zajedno. S druge strane, samo jedan EGO trimer emitovao je isti broj decibela kao usisavač.

EGO makaze za živicu (HTX7500) emitovale su samo 84,3 dB, dok je ekvivalentni benzinski uređaj emitovao 95,1 dB. Da bi izdali istu količinu buke kao njihov benzinski pandan, trebalo bi vam više od tri EGO makaza za živicu (HTX7500) koji svi rade istovremeno.

Svi ostali EGO modeli koji su testirani pokazali su se tišima od svojih benzinskih pandana. Ti modeli su:

Pogledajte tablicu detaljnih rezultata

PROIZVOD

BENZIN

EGO BATERIJA

Duvač lišća

91.80 dB(A)

84.20 dB(A)

Kosačica

80.10 db(A)

74.70 dB(A)

Testera

102.30 dB(A)

94.00 dB(A)

Makaze za živicu

95.10 dB(A)

84.30 dB(A)

Trimer

103.80 dB(A)

88.00 dB(A)

Zdravstveni uticaj buke

Dugotrajna izloženost buci koju emituje benzinski motor, može dovesti do nekoliko negativnih zdravstvenih uticaja. To uključuje:

  • Tinitus (zujanje u ušima)
  • Visoki krvni pritisak
  • Bolesti srca
  • Probleme s mentalnim zdravljem poput stresa, anksioznosti i depresije.

Buka ne utiče samo na korisnika i ljude u okolini. Konstantna, jaka buka negativno utiče i na životinje u okolini, bilo da se radi o dvorištu, parku ili nekom rekreacionom prostoru.

Tihi rad s EGO alatima eliminiše uticaj buke i vibracija za korisnika. To znači da možete raditi u blizini kuća, škola, bolnica i poslovnih objekata bez stvaranja smetnji drugima.

Rezultati VIBRACIJE

EGO asortiman ne samo da nije uporediv u smislu performansi, već emituje manje gasova staklene bašte i takođe je sigurniji za korisnika. Na primer, EGO Trimer  (BCX3800) emitovao je samo 1,17 m/s² vibracija. Poređenja radi, njegov benzinski konkurent emitovao je 3,07 m/s².

Zahvaljujući inovativnoj tehnologiji baterija, EGO modeli rade ispod dnevnog limita izloženosti. Utvrđeno je da svi emituju manje od 5 m/s² vibracija - odnosno maksimuma na koji se neki zaposleni sme izložiti u Velikoj Britaniji i EU.

Da biste videli rezultate vibracijskog izlaza ostalih EGO modela, pogledajte sledeću tablicu.

PROIZVOD

BENZIN

EGO BATERIJA

Duvač lišća

1.78 m/s²

1.00 m/s²

Kosačica

3.27 m/s²

2.00 m/s²

Testera

4.11 m/s²

4.46 m/s²

Makaze za živicu

2.70 m/s²

3.72 m/s²

Trimer

3.07 m/s²

1.17 m/s²

Zdravstveni uticaj Vibracija

Vibracija definitivno ima važnost - kako za povremene baštovane, tako i za profesionalce koji se bave uređenjem okoline, a koriste alate na napajanje tokom celog dana, svaki dan. 

Evo zašto:
Preterana izloženost vibraciji može uzrokovati gubitak snage ruku. Što zauzvrat utiče na vašu sposobnost obavljanja drugih svakodnevnih zadataka.
Dugotrajno stanje poznato kao 'Vibracijski beli prst (VBW)' zapravo može biti posledica rukovanja uređajima koji emituju preterane količine vibracija. To može izazvati trajni gubitak osećaja ili trnjenje u rukama.

Baterijska snaga i propisi

U Velikoj Britaniji i EU, maksimalna količina vibracija kojoj zaposleni može biti izložen tokom dana je 5 m/s². EGO alati sigurno se uklapaju unutar tih ograničenja, pomičući industriju u pravom smeru.

Kako biste radili s manjim uticajem na sebe i okolinu, pogledajte našu celokupnu liniju EGO proizvoda. Ne samo da možete raditi sigurnije, već i non-stop, a da ne uznemiravate okolinu, zagađujete je, niti narušavate vaše zdravlje.

Izvor: EGO News